سرخط خبرها
خانه » دهان و دندان » تغذیه و دندان و اثراتی که غذاها بر دندان ما می گذارند

تغذیه و دندان و اثراتی که غذاها بر دندان ما می گذارند

اگر غذا خوردن ما شبیه به غذا خوردن سایر مردم باشد ، باید بدانیم که به احتمال قوی ، بیش از حد نیاز و بیشتر از احتیاجات بدنی خود غذا میخوریم معمولا این غذاهای اضافی را که غالبا در فواصل بین غذاهای اصلی میخورند بصورتی هستند که مقدار زیادی مواد قندی و شیرین دارند.بعضی از محققین معتقدند که این قبیل غذاها اگر در طول روز و به دفعات زیاد خورده شوند، برای دندانها مضر هستند.در این مطلب از مجله پزشکی آسان دنت شما را با رابطه تغذیه و دندان آشنا میکنیم.

تغذیه و دندان

تغذیه و دندان و ایجاد پوسیدگی

پوسیدگی دندان از پلاک میکروبی آغاز میشود پلاک میکروبی که شامل یک غشاء چسبناک و بی رنگ است میکروب های زیان آور نیز میباشد. پلاکهای میکروبی دائما در دهان بر سطح دندان ها تشکیل میشود و میکروبهای آن بتدریج قوی تر و مضرتر میگردند. موقعی که ما غذاهایی را که حاوی کربوهیدرات های قابل تخمیر (مواد نشاسته ای و شیرین ) هستند، میخوریم ، میکروبهای موجود در پلاک با استفاده از این مواد، تولید اسید میکنند.۰ اسیدهای تولید شده نیز بر مینای دندان اثر کرده و باعث حل شدن و فساد مینای دندان میگردد. هر موقع که در اثر خوردن مواد شیرین میکروبهای موجود در پلاک، اسید ترشح میکنند ، مدت 25 دقیقه مینای دندان تحت تاثیر آنها قرار می گیرد

 

تغذیه و دندان و کاهش خطر مواد شیرین برای دندان ها

مواد قندی به صورت های مختلفی وجود دارند، شاید آشناتر از همه قند و شکر سفید یا زرد است که غالبا آنها را همراه با چای و قهوه به مصرف میرسانند و از نظر علمی به آنها ساکاروز  میگویند و از شیره چغندر با نیشکر بدست میاورند. در هر حال ساکاروز  و سایر انواع قندها بطور طبیعی در بعضی از خوردنی ها از جمله موز و چغندر وجود دارند علاوه بر آن ، قندهای نوع دیگر شامل فروکتوز یا قند میوه که در تمام میوه جات شیرین و در عسل یافت میشود و همچنین لاکتوز قند شیر ، و همچنین مالتور یا قند غلات که از مواد نشاستهای حاصل میشود ، همگی باعث تقویت میکروبهای موجود در پلاک و باعث تولید اسید و ایجاد خرابی و فساد دندانها میشوند حقیقت امر این است که قندهای اخیرالذکر به علت اینکه منجر به چسبیدن به دندان ها میشوند، شاید تاثیر آنها بر دندان ها، حتی از قندهای تصفیه شده هم بدتر باشند.

تغذیه و دندان

ولی با این وجود، هیچکس از کم کردن مصرف میوه ، سبزیجات شیر و غیره که حاوی این نوع قندها هستند، جانبداری نمی کند. به عبارت دیگر ما نباید از ترس صدمه رسیدن به دندان ها، از خوردن این نوع اغذیه خودداری یا کوتاهی نمائیم . فقط باید باد بگیریم و عادت کنیم که چگونه از این نوع غذاها که شامل کربوهیدرات های قابل تخمیر و اسید ساز هستند استفاده نمائیم ، بطرزی که اثرات مضرآنها بر روی دندانها خنثی گردند. برای این منظور باید از خوردین مواد نشاستهای و شیرین در دفعات مکرر در شبانه روز خودداری و مصرف آنها را محدود و همزمان با خوردن غذاهای اصلی بنمائیم .

 

تاثیر عوامل مختلف در ایجاد پوسیدگی دندان

مقدار مواد هیدروکربنه و قابل تخمیری که ما میخوریم ، تنها یک عامل برای تولید پوسیدگی دندان میباشد . در حالیکه عوامل مختلف دیگری نیز وجود دارند که زیان حاصل از آنها، حتی بیشتر از خوردن مقدار زیادی مواد شیرین و نشاستهای بر تغذیه و دندان است . برای اطلاع از اهمیت این موضوع ، لازم است به این توضیحات توجه داشته باشیم اگر ما خوراکیهائی را که حاوی کربوهیدرات های قابل تخمیر هستند،همزمان و همراه با غذاهای اصلی بخوریم ، بمراتب کمتر از مواقعی که آنها را به تنهائی میخوریم به دندان ها صدمه وارد میسازند ۰ یکی از دلایل این موضوع این است که درمواقع خوردن غذاهای اصلی، تولید و ترشح بزاق افزایش می باید. بزاق یا ترشحات دهان، هم در خنثی کردن اسیدها و هم در تمیز ساختن و برطرف نمودن غذا از سطح دهان و دندان ها، موثر بوده و کمک مینمایند.

 

تاثیر تعداد دفعاتی که ما در شبانه روز غذا میخوریم 

تغذیه و دندان

هر بار ما غذایی را که حاوی کربوهیدارت های قابل تخمیر است میخوریم ،اسیدهای حاصل از این نوع غذاها، مدت 20 دقیقه مینای دندان را تحت تاثیر و حمله قرار میدهند. باید بدانیم که کربوهیدارتهای قابل تخمیر شامل انواع مختلف خوراکی های شیرین و یا نشاستهای میباشند. بنابراین اگر ما در شبانه روز در دفعات مکرر از این نوع غذاها بخوریم، به همان نسبت، حملات مخرب اسیدها بر دندان ها تکرار شده و صدمات ناشی از آنها افزایش مییابد. باید تعداد دفعاتی را که در فواصل بین غذاهای اصلی خوراک میخوریم ، حتی المقدور محدود و کم نمائیم و به اصطلاح از خرده خوری خودداری کنیم۰

 

(No Ratings Yet)
Loading...

همچنین ببینید

هر آنچه باید از هیپنوتیزم در دندان پزشکی بدانید

یکی از هنر های مرموز در دنیای بشریت ، هیپنوتیزم بوده است . مگر می …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *